Növényfal az iskolámban

Egerben jártam általános iskolába, régi szép idők… Akkor még nyugodtan játszhattunk estig suli után, rúgtuk a bőrt az udvaron, aztán nyáron egy szál pólóban, táskával a hátunkon hazasétáltunk, nem voltak nagy távolságok. Nem érdekelt semmi, nem volt semmi gondunk, csak hogy kitörjön végre a nyári szünet. Emlékszem, az iskola udvara és az épület között volt egy kis fedetlen tér, betonburkolattal és a suli épületére felfuttatott hatalmas növényfal alatt padokon ültek ki a nyolcadikos, végzős nagyfiúk és nagylányok.

Milyen szép idők is voltak azok, mikor ott tanultunk a növényfal alatt, a felfutó borostyántól nagy zöld tömbbé változott épület árnyékában, vagy éppen lustálkodtunk és eleresztettük a dolgozat okozta stresszt agyunk egy eldugott, hátsó részébe. Emlékszem, a növényfal homogén zöld felszínét csak egy-egy ablak törte meg, ahonnan csíntevésekként egymást dobáltuk, vagy ki az ablakon az udvarra vízibombával, vagy befelé az ablakon próbáltunk becélozni egy-egy botot, vagy kavicsot.

Ez a zöld test beleégett emlékezetembe, ez a hatalmas, öt emeletes növényfal gyermekkorom egyik olyan helyszíne, ahol megannyi jó emlék vésődhetett be. Ott kergettük a lányokat az udvaron, akkor még komisz csipkelődéssel, ott kiabáltunk, ha ahhoz volt kedvünk és a tanárok még épp meg nem unták, vagy hallották. Ott fogyasztottuk el uzsonnánkat, ott gyűltünk össze évfolyamostul iskola előtt, nagyszünetben és iskola után. Onnan indultunk hazafelé csoportosan. Ott, a növényfal alatt volt a gyülekező osztálykirándulások előtt. Ott, a növényfal alatt tartottuk iskolai rendezvényeinket, ahol az igazgató beszédénél csak az év végét vártuk jobban.

növényfal

Növényfal az emlékek közt

Azóta már túl vagyok a főiskolán is és rég nem Egerben lakom, de a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolai éveim mély nyomot hagytak – jó értelemben. Ami a leginkább megmaradt, az a gyermeki szabadság. A lazaság, amit ott és akkor éltünk át, a hatalmas, zöld növényfal alatt az udvar tövében, az épület aljában.

Sajnos pár évvel ezelőtt az iskolának szerkezeti hiba miatt összeomlott az egyik tornaterme, ezért rekonstruálták az egész épületet. Így már nem ismerősek a folyosók és kívülről sem mond sokat az iskola. Viszont az az eltöltött nyolc év egy nagyon kellemes élményt nyújt, még így, az emlékezés moziján keresztül is.

 

Megosztod? köszönjük!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are Disabled